زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

خواندن غیرخدا





در آیه‌ای از قرآن، خداوند فرموده فقط مرا بخوانید، در راستای این آیه عده‌ای شبهه کرده‌اند که خواندن غیر خداوند شرک به حساب می‌آید، در حالی که خواندن غیر خدا به معنای واسطه قرار دادن است و شرک نیست.


۱ - افتراء به خدا



این مطلب که خداوند فرموده باشد، «فقط» مرا بخوانید و فقط مرا صدا بزنید تهمت و افترائی بیش نیست.

۲ - آیاتی در خواندن غیرخدا



خداوند در یک آیه فرموده است:
«ادْعُونِی اَسْتَجِبْ لَکُمْ؛ مرا بخوانید تا (دعای) شما را بپذیرم!»
و از طرف دیگر فرموده است:
«یَاَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ اتَّقُواْ اللَّهَ وَ ابْتَغُواْ اِلَیْهِ الْوَسِیلَة؛ ‌ای کسانی که ایمان آورده‌اید! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید! و وسیله‌ای برای تقرب به او بجوئید.»

و نیز از قول برادران حضرت یوسف (علیه‌السّلام) نقل فرموده که به حضرت یعقوب فرمودند:
«یَا اَبَانَا اسْتَغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا اِنَّا کُنَّا خَاطِئِینَ؛ گفتند: «پدر! از خدا آمرزش گناهان ما را بخواه، که ما خطاکار بودیم!»

و حضرت یعقوب (علیه‌السّلام) نیز که پیامبر خدا بود به آن‌ها قول داد که در آینده نزدیک از خداوند برای آن‌ها طلب استغفار خواهد کرد:
«قَالَ سَوْفَ اَسْتَغْفِرُ لَکُمْ رَبِّی اِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ؛ گفت: «بزودی برای شما از پروردگارم آمرزش می‌طلبم، که او آمرزنده و مهربان است!»

۲.۱ - عدم شرک در شفاعت


اگر قرار بود که توسل به غیر خدا شرک بود، حضرت یعقوب که پیامبر خداوند بود، نباید به آن‌ها چنین قولی می‌داد و باید آن‌ها را از این کار شرک‌آلود نهی می‌کرد. خداوند نیز بعد از نقل این واقعه نمی‌گوید که کار آن‌ها شرک بوده است.

و باز در آیه خطاب به پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) می‌فرماید:
«وَلَوْ اَنَّهُمْ اِذْ ظَلَمُوا اَنْفُسَهُمْ جَاءُوکَ فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللَّهَ تَوَّابًا رَحِیمًا؛ و اگر آنان، هنگامی که به خود ستم می‌کردند (و فرمان‌های خدا را زیر پا می‌گذاردند)، به نزد تو می‌آمدند و از خدا طلب آمرزش می‌کردند و پیامبر هم برای آنها استغفار می‌کرد خدا را توبه‌پذیر و مهربان می‌یافتند.»

این آیه صراحت دارد که آمدن به سراغ پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و او را بر در درگاه خدا شفیع قرار دادن، و وساطت و استغفار آن حضرت برای گنهکاران نه تنها شرک نیست، بلکه سبب پذیرش توبه، و رحمت الهی نیز می‌شود.

اگر وساطت، دعا، استغفار و شفاعت‌خواستن از پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) شرک بود، چگونه امکان داشت که خداوند چنین دستوری را به گنهکاران بدهد!
به این نکته نیز باید توجه داشت که پیامبران و ائمه (علیهم‌السّلام) آمرزنده گناه نیستند؛ بلکه آن‌ها فقط می‌توانند از خدا طلب آمرزش کنند و از آن جایی که آن‌ها بندگان برگزیده خداوند هستند و در نزد خداوند آبرو دارند، خداوند شفاعت آنان را می‌پذیرد و در آمرزنده حقیقی خداوند است.

۳ - پانویس


 
۱. غافر/سوره۴۰، آیه۶۰.    
۲. مائده/سوره۵، آیه۳۵.    
۳. یوسف/سوره۱۲، آیه۹۷ و ۹۸.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۶۴.    


۴ - منبع



موسسه ولی‌عصر، برگرفته از مقاله «با توجه به این که خداوند فرموده " فقط مرا بخوانید " گفتن «یا رسول الله، یاعلی، یا حسین و...» سبب شرک نمی‌شود؟».    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.